Provning
39
Blended
Whisky 2003-11-29.
Valet av Blended whisky som tema valdes efter Whisky
Magazines artikel om den stora provningen av alla whisky som recenserats de två
senaste åren. Efter separat ranking av de olika whiskytyperna (där tre av
dagens provningswhiskies belade platserna 1-3 i klassen blended whisky) gjordes
en sammanvägning av de olika bedömningarna och totalvinnare blev Cutty Sark 25
YO, före alla Single Malts.
Frågan var alltså, hur bra var dessa blended whiskies, i
jämförelse med en single malt som referenswhisky?
Skotsk whisky indelas i tre huvudtyper:
Maltwhisky
Grainwhisky
Blended
whisky
Historia
Den äldsta och första whiskytypen är maltwhiskyn.
Första med Aenas Coffey och hans patentpanna, som medgav
kontinuerlig destillation och där produkten blev grain spirit, fick maltwhiskyn
konkurrens.
Alltså, Coffeypannan gav grainwhisky, den var billigare,
det gick fortare att destillera och gav mångdubbelt större volymer än tidigare.
I patentpannan använde man för övrigt en hopkokad blandning av de sädesslag
eller annat jäsbart som för tillfället fanns tillgängligt. Processen var därmed
inte säsongsbetonad som maltdestillerierna utan man kunde köra året om.
Vid mitten av 1800-talet var alkoholkonsumtionen i
Storbritannien i princip delad i fyra kategorier. I England drack överklassen
cognac och de lägre klasserna gin. Whiskykonsumtionen delades mellan de många
som drack den billiga fabrikstillverkade grainwhiskyn och de insiktsfulla
finsmakare som hade råd att dricka den traditionella gammaldags men
svåråtkomliga maltwhiskyn från de skotska högländerna.
Lika skarp var skiljelinjen mellan de nya
graindestillatörerna i söder och maltdestillerierna i norr.
Barriären mellan grainwhisky och maltwhisky skulle dock
snart komma att rivas ner. År 1853 kom nämligen affärsmannen Andrew P. Usher i
Edinburgh, agent för maltwhiskyn The Glenlivet, på iden att utifrån ett
standardiserat recept som han konstruerat blanda maltwhisky med olika ålder.
Ushers uppfinning att standardisera en viss blandning av
olika whiskysorter fick riktigt genomslag 1860 då Spirits Act – som tillät att
whisky från olika destillerier blandades ihop – trädde i kraft. Den välsmakande
maltwhiskyn späddes nu ut med den rena sädeswhiskyn och den blandade whiskyn
smakade därmed betydligt mindre. Den trista och smaklösa sädesspriten fick
genom blandningen en speciell smak som påminde – i alla fall lite grann om
riktig maltwhisky.
Genom att man blandade whiskysorterna efter recept kunde
man tillverka blandwhiskysorter som smakade likadant varje gång man köpte dem.
Därigenom kunde en marknad börja utvecklas där tillverkarna använde det egna
whiskymärket som konkurrensmedel. Den viktigaste upptäckten var dock att den
nya blandwhiskyn var mycket billig att tillverka. Och ju mindre maltwhisky man
blandade i ju billigare blev det. Ofta var andelen upp emot 90 % sädesprit och
detta fungerade i kombination med maltwhisky med stark egen smak exempelvis
från Islay.
Ungefär samtidigt lanserades en ny betydelsefull
uppfinning – den standardiserade glasbuteljen. Stora blandnings –och
buteljeringsfabriker uppfördes och efterfrågan på grainwhisky till
blandningarna ökade ständigt.
Många av dagens stora och internationellt välkända
blandwhiskymärken såg dagens ljus under slutet av 1800- och början av 1900-talet
i den dramatiska uppgång som whiskybranschen då upplevde. Det framgångsrika
blandwhiskymärket Black & White lanserades av James Buchanan, blandmärket
WhiteHorse av Peter Mackie och märket Johnnie Walker av Alexander Walker. Dessa
framgångsrika affärsmän – tillsammans med bröderna Tommy och John Dewar samt
John Haig – dominerade på ett avgörande sätt whiskymarknaden under tiden kring
sekelskiftet. Deras whiskybolag kallades därför ”The Big Five” – de fem stora.
Frågan om blandwhisky kom att ställas på sin spets 1905. I
november månad det året prövades nämligen ett ärende som gällde blandwhisky
enligt livsmedelslagen Food and Drugs Act i kommunen Islington, en förort till
London. Polisdomaren Mr. Fordham kom efter företagen utredning fram till att
sprit som hade framställts i en Coffeypanna inte var äkta whisky. Beslutet kom
som en chock för hela blandningsindustrin och det överklagades. Överklagandet
vann inget gehör och blandningsindustrin begärde en statlig kommission som
skulle utreda frågan – vad är whisky?
Kommissionen – med arbetsnamnet ”Royal Commission on
Whisky and other Potable Spirits” – skulle utreda om det fanns skäl att
begränsa de råvaror och tillverkningsmetoder som fick användas vid
framställningen av whisky. Vidare skulle man utreda om det fanns anledning att
fastställa en minsta tid som whisky måste mogna på ekfat innan den fick kallas
för whisky. Efter många turer och beslut i flera steg, det sista 1916, kan
resultatet sammanfattas som att blandwhiskyn ”godkändes” som whisky men kravet
är att spriten alltid måste lagras på ekfat minst tre år innan den får kallas
whisky.
Blended whisky
Begreppet blended whisky betecknar en blandad spritdryck
där både grainwhisky och maltwhisky ingår. Själva iden med framställningen av
blended whisky är att den framställda whiskyn ska ha en helt egen smakkaraktär
och alltså utgöra en tredje dryck – åtskild från grainwhisky och maltwhisky.
Whiskyblandningarna svarar idag för ungefär 94 % av all
whisky som säljs i världen. De större blandwhiskymärkena är vanligen de enda
whiskymärken som är kända av en bredare allmänhet.
Vart och ett av de cirka 4000 olika fabrikaten blended
whisky som förekommer på marknaden är blandad enligt ett speciellt recept.
Recepten hålls vanligen hemliga.
Det övervägande antalet standardblandningar innehåller
endast en mindre mängd maltwhisky och består till största delen av grainwhisky.
Av innehållet i de dyraste buteljerna blended whisky – ofta kallade de luxe
blends – kan dock upp till mellan 45 och 60 % av innehållet bestå av gammal
vällagrad maltwhisky.
Blandwhisky förekommer i kvalitetsklasserna:
Semi Premium
Blend
Premium Blend
De Luxe Blend
Själva tillverkningen utförs av speciella whiskyblandare,
så kallade blenders. De använder uteslutande doftsinnet när de utför sitt
hantverk.
Tillverkningsmetod
1. Välj ut de whiskysorter som ska
ingå i blandningen. Dessa delas därefter in i tre grupper.
Den första gruppen (”Base malt”),
som skall utgöra stommen eller själva hjärtat i blandningen (Heart of the
blend), utgörs vanligtvis av whisky från de maltdestillerier som
blandningsfirman själv äger.
Den andra gruppen – som kallas ”top
dressings” eller ”Flavouring malts” – har till uppgift att sätta sting på
blandningen. Dessa väljs bland de maltwhiskysorter som är kända att ha kraftig
egen smak och doft. Vanligen tillverkas dessa på Islay samt av några av
destillerierna i Speyside.
Den tredje och sista whiskygruppen
som skall ingå i blandningen består av sorter som har svag egen karaktär. Denna
grupp består ofta av enbart grainwhiskyfabrikat och kallas för ”packers”. Denna
senare whiskygrupp bidrar egentligen inte med någon smak eller doft i den
färdiga blandningen, utan endast med volym.
Normalt 2-3 grainwhiskysorter
blandas med mellan 15-35 maltwhiskysorter på ett sådant sätt att ingen av de
enskilda whiskysorterna säkert kan identifieras.
2. När de fat som skall ingå i
blandningen valts ut, flyttas whiskyn till en blandnings- och buteljeringsanläggning.
Därefter töms whiskyn – ibland maltwhisky för sig och grainwhisky för sig men
ibland båda slagen tillsammans – i en bred ränna varifrån whiskyn rinner ner i
en stor blandningsbassäng av rostfritt stål. Genom små hål i bassängens botten
blåses därefter tryckluft, som i en bubbelpool, så att whiskysorterna ”kokar
samman” effektivt. I andra fall rörs whiskysorterna istället samman med stora
omrörare.
3. Den blandade whiskyn förvaras
därefter traditionellt på nytt i ekfat i upp till 6 månader för att de olika
whiskysorterna i blandningen ska ”giftas” med varandra (eng. marrying).
4. I blandningsindustrin färgas
whiskyn ofta med karamellfärg. Som skäl anges att det är lika viktigt att
whiskyn ser likadan ut som att den smakar och luktar likadant – år efter år. Detta
anses nämligen vara något som man som konsument har rätt att förvänta sig.
Ägs av Berry Bros & Rudd Limited i London. Världens
äldsta vin- och spritfirma som ännu består. Så sent som1923 togs blandningen
fram och en känd tecknare skulle hjälpa till att hitta ett bra namn och han
föreslog Cutty Sark, ett av de snabba skotskbyggda segelfartyg, så kallade
klipperskepp som år 1869 hade lanserats på ett varv i Aberdeen. Han erbjöd sig
också att teckna ett lämpligt fartyg. Det skulle tryckas på ett svagt gräddgult
papper för att ge intryck av ålder. Tryckaren missade och tryckte med svart på
intensivt kanariegult papper. Detta gav en oväntat bra effekt mot den mörkgröna
buteljen och så blev det.
Maltbasen tillverkas vid Glenrothes Destilleri.
En unik blend som enligt uppgift innehåller mycket
Springbank och Islaywhisky, där maltdelen är hela 80 %. Även den lilla delen
grainwhisly är > 25 år.
Johnnie
Walker Black Label 12 YO
Bolaget John Walker & Sons ingår i United Distillers
& Vintners. 1909 hittade man på blandningarna Red Label och Black Label.
1925 köpte DCL Talisker och Dailuaine och lämnade över destilleringslicensen
för Talisker till Walker.
En stor del av maltwhiskyn kommer från Cardhu, som toppas
med bl.a. Talisker och Dailuaine.
Buteljen pryds av en vandrande gentleman som kallas ”The
Striding Man”. Figuren tecknades enligt legenden 1909 på baksidan av en
restaurangmeny av den engelske serietecknaren och humoristen Tom Browne. Sen
har ett antal tecknare satt sin personliga prägel på figuren. 1996 ansåg UDV
att ”The Striding Man” skulle göras mer tidlös och ansiktet togs bort helt och
hållet.
Johnnie Walker Red Label är världens mest sålda
whiskyblandning och på sjätte plats kommer Black Label. Varje år säljs 88 resp
drygt 50 milj flaskor i fler än 200 länder.
Ägare
Chivas Brothers Limited, som i sin tur ägs av Seagrams, äger maltwhiskydetillerierna
Allt-á Bhainne, Benriach, Braeval, Caperdonich, Glen Grant, Glen Keith, The
Glenlivet, Longmorn och Strathisla.
Chivas Regal skapades 1909 och whiskyn från Strathisla är
en bärande stomme.
Ingår i Allied Distillers Limited som
äger
maltwhiskydestillerierna Ardmore, Glenburgie, Glencadam,
Glendronach, Glentauchers, Imperial, Inverleven, Laphroaig, Lomond, Tormore, Miltonduff
och Scapa.
Ballantine är världens tredje mest sålda skotska whisky,
drygt 61 milj flaskor (1998)
Startade 1869 av John Smith som tidigare jobbat på
Macallan och The Glenlivet. Cragganmore Distillery övertogs 1965 av Distillers
Company Limited och det ägs idag av UDV.
Sen 1989 ingår
Cragganmore single malt i United Distillers presentförpackning Six
Classic Malts och buteljeras officiellt efter 12 års lagring.
Fick vi något svar på frågan, hur bra är högklassig
blended whisky?
Efter en ”halvblind” provning, deltagarna visste vilka
whiskies som deltog men inte vilken whisky som fanns i resp. glas så röstade vi
om kvällens bästa whisky och i vilket glas vi trodde att det var Single Malt.
Resultatet blev enligt nedan:
Glas nr Bästa
whisky Maltwhisky
1.
Ballantines 0 0
2.
Cragganmore 12 YO 1 4
3. Chivas
Regal 12 YO 0 1
4. Johnnie
Walker Black Label 12 Yo 8 15
5.
Campbeltown Loch 25 Yo 25 15
6. Cutty
7. Chivas
Regal 18 Yo 0 0
Slutsats: Gå till provningarna med öppet sinne och värdera
varje whisky utifrån dess egen kvalitet och inte efter förväntningar.
(Faktauppgifter i huvudsak från boken Skotsk Whisky, skriven av Per Ellsberger)